Fondacija za stipendiranje studenata FONSS

Gatačka 18, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel/Fax: +387 (0)33 766 225
fondacijafonss@gmail.com

FONSS podijelio stipendije za 2016/2017. godinu

Svečana ceremonija potpisivanja Ugovora održana je u Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih „Ivana Pavao II.“ u Sarajevu u subotu, 3. prosinca 2016. Potpisivanju su se odazvali svi korisnici stipendija. Službeni dio programa je vodio vlč. Ilija Orkić, predsjednik upravnog vijeća FONSS-a, zajedno s glavnim odborom fondacije i dvjema djelatnicama NCM-a, Ivanom Klačar i Marijanom Miketek. Vlč. dr. Šimo Maršić, ravnatelj NCM-a je sve pozdravio u ime Centra za mlade, koje je domaćin i nositelj ovog projekta za stipendiranje, te ujedno logistika kroz cijelu godinu u radu FONSS-a. On je potakao mlade da se afirmiraju kroz razne projekte koje Centar ima, te da se učlane u studentsku organizaciju „Emaus“. Upravo za to i postoji pastoralni centar: kako bi mogao što više pružiti mladima kroz vrijeme odrastanja, studiranja i stjecanja novih poznanstava i prijateljstava. Osim toga, Centar za mlade daje mnoge aktivnosti mladima, kao i otvara mogućnosti usavršavanja znanja stranih jezika, raznih tečajeva i edukacija.

O pravima i dužnostima stipendista govorili su gosp. Boris Babić i vlč. Miroslav Ćavar. Dužnost je korisnika stipendija marljivo učiti, polagati ispite na vrijeme, te mjesečno volontirati deset sati i dostaviti potvrdu o volontiranju. Oni su i pohvalili dosadašnje uredno slanje izvješće, s tim da treba poraditi na međusobnom uvezivanju i ozbiljnijoj korespondenciji.

Zbog objektivnih razloga gosp. Petar Lušo, član upravnog vijeća, nije mogao prisustvovati ovom svečanom činu. U ime prijatelja FONSS-a, koji prate rad i podupiru dobra djela ovog tijela, nazočne je pozdravio gosp. Zdravko Beljo.

U prijepodnevnim satima, Svetu misu predslavio je vlč. Orkić. Kapelica Nadbiskupijskog centra za mlade je bila tijesna za sve koji su došle na Svetu misu. Propovjednik je naglasio važnost zahvalnosti za Božje darove i sustavan rad kroz studij, jer bez rada nema radosti, bez marljivosti nema plodova. U svemu je važno služiti, stjecati znanje, podupirati jedni druge. Sami talenti i darovi nisu dovoljni za završetak studija, već ustrajno učenje, rad i odrastanje u ljudskosti. Između ostalog, rekao je i sljedeće: „I stipendija koju dobiješ jest upravo ovo: želimo te potaknuti i poduprijeti u tvom odrastanju i učenju. U novom filmu Mela Gibsona „Greben spašenih“ vojnik Desmond se prijavljuje u vojsku, ali ne želi nositi pušku, nego želi biti bolničar. Pitaju ga zbog čega želi u rat ako ne nosi oružje? Poginut ćeš, ne možeš braniti druge ni domovinu: ubij da tebe ne ubiju! A on odgovara: „Ovaj svijet se odlučio uništiti, pokvario se, nije ga ovakvog Bog stvorio. Ja ga želim malo popraviti, spasiti koji život, želi služiti onima koji budu ranjeni, biti s najslabijima...“ Upravo je ovo je važno da mi vjernici uočimo: Želim služiti s vjerom u Boga. Želim uredno i marljivo završiti svoj studij i postati časni građani domovine Bosne i Hercegovine. Jesam Hrvat i tim se ponosim, no niti druge nacije nisu pred Bogom manje važne ili grešne i nečasne. Komšija: možeš biti Srbin, Bošnjak, Slovak... ja ti ne zamjerim. Cijenim te. Poštuj i ti mene. Budi što jesi. I smiješ stanovati gdje želiš, Bosna je i tvoja i moja! I pusti mene da živim gdje želim. Hoću pokazati svojom vjerom da me Bog osnažio za služenje i radosno darivanje. Zato sam i pisao na mi pomognu kroz studij dobri ljudi. Zato molim stipendiju, potporu kroz godine stjecanja znanja. Vjerujem da dobrota ima smisla. Želim ostati u Bosni i Hercegovini. Ovdje me je Bog na svijet pozvao. Dat ću najbolje od sebe!“

Fondacija postoji već dvanaestu godinu, a ima za cilj pomagati talentiranim studentima slabijeg imovinskog stanja. Cilj je pomoći ostanak mladih Hrvata i katolika u Bosni i Hercegovini, kroz novčanu potporu olakšati im studij i nakon studija zajedno s njima pronalaziti radna mjesta. Do danas je četrdesetak mladih posredovanjem FONSS-a dobilo zaposlenje, a više od stotinu i pedeset je primilo stipendije. Još je na razne načine pružena mnogima potpora kroz studij: bilo novčano bilo kroz materijalno-tehnička sredstva bilo edukacijom ili preporukama.

Uz davanje stipendija, FONSS-u je cilj izgraditi i Dom za studente, kako bi ih se moglo još kvalitetnije pratiti i davati podršku kroz studij i boravak u Sarajevu.

Ovim Fondacija ujedno zahvaljuje svima koji prate mlade i podupiru rad FONSS-a.
(kta)

Copyright© 2005.-2019. Fondacija za stipendiranje studenata FONSS - Sarajevo. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

designer17