Fondacija za stipendiranje studenata FONSS

Gatačka 18, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel/Fax: +387 (0)33 766 225
fondacijafonss@gmail.com

Deset godina fondacije za stipendiranje studenata

Misu je predslavio vlč. Ilija Orkić, predsjednik upravnog odbora FONSS-a, župnik u Radunicama, uz suslavlje vlč. dr. Šime Maršića, ravnatelja NCM-a i profesora na KBF-u te vlč. Miroslava Ćavara, župnika na Stupu i direktora Medijskog centra Vrhbosanske nadbiskupije (MCVN). Vlč. Ilija je u prigodnoj propovijedi istako da je ova stipendija dar i povjerenje u mlade ljude, talentirane ali slabijih financijskih mogućnosti. Davanje stipendija je poput sađenja voćnjaka: ulaže se u budućnost, a plodovi će se vidjeti za nekoliko godina. A pravi plodovi u svojoj punini tek za desetak godina. Želja je da svi donesu obilat rod i razviju svoje talente. A svima je Bog dao mnoštvo talenata, na dobrobit pojedinca i drugih ljudi.

Inače je ovo prva slavljena Sv. Misa u novoizgrađenoj kapelici u Centru za pastoral mladih. Kapela se još uređuje, kao i čitav kompleks NCM-a. Bilo je lijepo vidjeti sedamdesetak osoba okupljenih na molitvi i zahvali Isusu na svim primljenim darovima.  

Nakon Sv. Mise, stipendistima su se obratili pojedinačno članovi upravnog odbora FONSS-a. Željeli su ih ohrabriti i potaknuti na savjesno učenje, te blagovremeno izvještavati o obavljenom volontiranju u župi ili nekoj drugoj instituciji. Naime, u Ugovoru stoji da će svaki stipendista kroz mjesece kad prima stipendiju odraditi deset sati volontiranja. Tako se krug dobrote širi i zahvaća i šire slojeve. Na ljubav i dar odgovoriti marljivošću i dobrotom. Dosadašnjih godina su stipendisti rado pomagali i slali izvješća o volontiranju. Vlč. Maršić je uputio na riječi upravo pročitanog Evanđelja: besplatno primiste - besplatno dajte. A sve smo dobili od Gospodina. Potom su se svi kandidati pojedinačno predstavili.

Svečano potpisivanje Ugovora je obavljeno u "Bijeloj kući" (koja je kupljena i adaptirana prije deset godina, a u njoj trenutno djeluje NCM). Mladi su imali nakon toga priliku okrijepiti se u Centru, u kojem se još izvode građevinski radovi: postavljanje keramike, stolarije, ličenje zidova... Jedan dio zgrade je već u funkciji. Radujemo se završetku radova i puštanje u puni pogon ovog Centra.

Fondacija FONSS djeluje već desetu godinu, te je ovo i mali jubilej. Stoga je od dvjestotinjak kandidata, upravni odbor odlučio dodijeliti stipendije za 35 mladih ljudi, te još dodijeliti i 11 potpora. Kroz protekle godine je oko stopedeset studenata primalo stipendije iz ove Fondacije.

Veliku potporu u logistici i radu FONSS ima u Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih. Preko koordinatorice za studente-stipendiste gospođice Ivane, prikuplja se  dokumentacija o volontiranju, šalju povratne informacije, obavljaju razgovori i dogovori, kao i mnogo drugih administrativnih poslova. Uz zahvalu Nadbiskupijskom centru "Ivan Pavao II.", zahvala ide i projektnoj-nadzornoj tvrtki "MPV" d.o.o. iz Sarajeva i Zagreba.

Posjet "Egiptu"
U popodnevnim satima upravno vijeće FONSS je nastavilo dugogodišnju tradiciju, te pohodilo Stadlerov dječji dom  Egipat (SDDE) u Sarajevu. U ovoj kući časne sestre vode brigu o dvadesetak dječaka i djevojčica. Štićenici su dobili prigodne paketiće od Svetog Nikole. Uzvratili su na darove srdačnom pjesmom i radosnim druženjem. Njihova radost se poput plime razlila na donositelje darova. Uz druženje i kavu rodile su se i nove ideje. Živi bili pa doživjeli njihovu realizaciju.

Susret s Uzoritim kardinalom Vinkom

U 17 sati u zgradi Ordinarijata Vrhbosanskog u Sarajevu, članove upravnog odbora FONSS-a je primio Vinko kard. Puljić, nadbiskup vrhbosanski. Članovi su željeli Nadbiskupa kratko informirati o djelatnostima FONSS-a. Sastanak je vodio i koordinirao dr. Šimo Maršić. U kratkim crtama je iznesena desetogodišnja statistika: stočetrdeset studenata iz 47 gradova je primalo ili prima stipendije, tridesetak mladih je dobilo potporu u studiju, mnogi imaju priliku volontirati ili nešto zaraditi uz studiji, jer im FONSS pomože pronaći posao ili dati preporuku. Jedan broj studenata je dobilo posao uz pomoć ove fondacije. Ona nastoji uvezati Sjever i Jug Bosne i Hercegovine; dati šansu mladima bilo da su regionalno bosanci ili hercegovci, srednja Bosna ili Posavina, podržati ostanak i školovanje novih naraštaja u Bosni i Hercegovini. Cilj je uložiti u mladog čovjeka koji stasa i studira, kako bi naučio da dobrota ima smisla, te uz studij naučio poštovati druge ljude a svoj hrvatski i katolički identitet čvrsto u srce ukorijeniti. Jedan od sudionika susreta je rekao da je ovaj rad ljudsko i Božje djelo, jer se širi dobrota i ljubav prema bratu čovjeku. A gdje je ljubav - ondje je i Bog.
Nadbiskupu je prigodno uručena plaketa "Prijatelj FONSS-a", kao znak zahvale za dosadašnju podršku.
Uzoriti kardinal je u svom spontanom obraćanju izrazio podršku i odao priznanje na radu. Posebno podržava uvezivanje i umrežavanje među hrvatima BiH-a, jer su mnogi do sada radili na podijeljenosti i međusobnom ocrnjivanju. Kroz umrežavanje rodit će se novo povjerenje i prosperitet. Prevažno je raditi na vraćanju povjerenja, kao i uvezivanju BiH-a i R Hrvatske. Suradnja i opstanak su garant stabilne budućnosti Hrvata, koji su pritisnuti raznim nedaćama.

Prijatelji FONSS-a

Gosp. Petar Lušo i gosp. Boris Babić kroz protekle godine nastojali su dovesti uvijek nove ljude i pokazati im djelovanje zaklade. Tako su već mnogi imali priliku susresti se sa studentima i članovima FONSS-a. Ovogodišnje cjelodnevnom programu i potpisivanju ugovora nazočili i dvojica novih prijatelja FONSS-a: gosp. Mato i Stipica - Ćipa. Očitovali su svoje oduševljenje na susretu u Egiptu i u Ordinarijatu, te su rado postali prijatelji i podupiratelji ovog projekta. Osobno su se odlučili uključiti u projekt potpore pronalaženja sredstava za potporu stipendiranja.

Dao Bog da bude još puno prijatelja i uspješnih godina rada ove zaklade. Poučeni dosadašnjom situacijom, studenata kojima će biti potrebna pomoć u studiranju će zacijelo biti dovoljno.

Copyright© 2005.-2023. Fondacija za stipendiranje studenata FONSS - Sarajevo. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

designer17